ENCOUNTER#9, superhero or design zero?

Social design en zorg: een reality check

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
ENCOUNTER#9, superhero or design zero?
Onderdeel van Embassy of Health

Steeds vaker spelen ontwerpers een rol in de zorg. Ze richten zich bijvoorbeeld op de mens achter de aandoening, hanteren een holistische aanpak of trainen (toekomstige) zorgprofessionals. Toch is de combinatie van design en zorg niet vanzelfsprekend succesvol. Er zijn valkuilen en onverwachte uitdagingen die vragen om aanpassingsvermogen en wederzijds begrip. 

ENCOUNTER#9 neemt de inzet van design in de ouderenzorg kritisch onder de loep. Met humor en ironie positioneert ontwerper Joost van Wijmen zichzelf als anti-superheld. Hij onderzoekt de relativiteit van falen en slagen en toont hoe de veelbelovende theorie zich verhoudt tot de dikwijls weerbarstige praktijk.

Het project bestond uit een reeks ontworpen ontmoetingen tussen ouderen en jongeren die worden opgeleid tot welzijnswerker. Door het designerperspectief te combineren met reflecties van deelnemers, partners en andere belanghebbenden – die op hun beurt de eigen rol als superheld verbeelden – ontstaat een meerstemmig beeld van de complexe realiteit van (social) design binnen de zorg.

De deelnemende ontwerper is Joost van Wijmen, Stichting ENCOUNTER

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube