Een stem voor de Maas

Door Rosalie Oomen in samenwerking met Rijkswaterstaat

Hoe kunnen we de Maas een stem geven in de politieke besluitvorming van Rijkswaterstaat door data van geselecteerde sleutelsoorten te visualiseren?

Type Project
Onderdeel van Embassy of Water
Project
Een stem voor de Maas
Onderdeel van Embassy of Water

Dit TU/e master afstudeerproject van Rosalie Oomen is ontwikkeld in samenwerking met Rijkswaterstaat voor het landelijke programma Programmatische Aanpak Grote Wateren. PAGW is een visionaire aanpak om in 2050 in Nederland robuuste en veerkrachtige ecosystemen rond de rivieren te creëren.

Het project is een samensmelting van een praktisch landelijk politiek programma en het boek ‘Staying with the Trouble’ van Donna J. Haraway. De filosofie die zij beschrijft komt ook terug in de internationale Rights of Nature-beweging waar natuurentiteiten zoals rivieren een stem krijgen om voor zichzelf te spreken.

Om de Maas een stem te geven zijn twee kaarten (datavisualisaties) ontworpen. Eén kaart toont belangrijke ecologische gegevens die potentiële plekken definiëren om meer natuur te creëren om de biodiversiteit rond de Maas te vergroten. De andere kaart toont gegevens van de betrokken menselijke belanghebbenden bij PAGW. Door deze twee kaarten naast elkaar te plaatsen, kan kritisch worden gekeken naar het doel van Rijkswaterstaat om natuur meer prioriteit te geven. Dus Rijkswaterstaat, naar welke stem(men) ga jij luisteren tijdens de politieke besluitvorming?

Meer over Rosalie Oomen

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube