Eco Oasis

Diatomeeën: het geheime voedingsmiddel van de watercyclus

Type Project
Onderdeel van Embassy of Water
Project
Eco Oasis
Onderdeel van Embassy of Water

De Eco Oasis is een ontwerp van The Weather Makers om de natuur te helpen zich versneld te herstellen. De zes cilinders met water vormen een kraamkamer voor bijzondere micro-organismen die waterkwaliteit kunnen verbeteren en een bron van leven zijn.

In deze testopstelling hebben The Weather Makers zes grote tanks gebouwd waarin we diatomeeën kweken. Ze nemen water uit een nabijgelegen sloot en laten het door de tanks stromen. Ze zorgen voor de optimale leefomgeving om de diatomeeën te laten groeien.

Als dank eten de diatomeeën de overtollige voedingsstoffen uit het water op en vangen zij CO2 en stikstof uit de lucht. Die stoffen zetten ze om in glazen skeletjes en laten die naar de bodem zinken. Ze zijn hierdoor de perfecte ‘carbon sink’. In de tussentijd vormen zij voedsel voor vissen, die op hun beurt weer vruchtbare uitwerpselen produceren die we kunnen gebruiken op het land.

Als de diatomeeën de waterkwaliteit hebben verbeterd, stroomt het weer verbeterd en levend in de sloot. De vissen die in de tanks zijn opgegroeid, worden uitgezet in de lokale wateren en creëren op hun beurt nog meer leven en een betere waterkwaliteit. Zo kan het watersysteem weer in balans komen.

De Eco Oasis is een door ontwikkeling van de Eco Machine van John Todd, TWM Ambassadeur.

Wilt u de Eco Oasis bezoeken? Registreer dan hier.

Partners: Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Brabant, Royal Smals, DEME Green, Stadsboerderij Eyghentijds, Gemeente ’s-Hertogenbosch en Waterschap De Dommel.

Bekijk project op de Dutch Design Week website.

icon-arrow-thin icon-close-super-thin