Digital Esoterism – Ginevra Petrozzi

Type Project
Onderdeel van Embassy of Safety
Project
Digital Esoterism – Ginevra Petrozzi
Onderdeel van Embassy of Safety

Hoe kunnen eeuwenoude waarzeggerij-instrumenten ons helpen in de strijd tegen de onderdrukking door het Bewakingskapitalisme? Hoe kunnen we magische kennis gebruiken als een antikapitalistisch en politiek instrument om de controle van Big Data te ontrafelen? Met Digital Esoterism onderzoekt “digitale heks” Ginevra Petrozzi de rol van hekserij, waarzeggerij, magie en het lot in het digitale tijdperk.

Van oudsher gaf de magische kunst van het voorspellen van de toekomst, ook wel waarzeggerij genoemd, een gevoel van macht over een toekomst die anders onbeheersbaar zou zijn. Vanaf nu geloven we ontologisch dat we aan het noodlot ontsnapt zijn en in een open toekomst leven, waarin onze individuele handelingen de bepalende factor van ons lot zijn. De toekomst voelt echter nog steeds geschreven aan: Big Data en Surveillance Capitalism lijken de nieuwe, oncontroleerbare agenten te zijn geworden die onze toekomstscenario’s voorspellen, met algoritmen als moderne waarzeggers.

In het kader van de Embassy of Safety zal Ginevra Petrozzi lezingen geven waarbij Tarots in een digitaal perspectief worden geplaatst en onze realiteiten worden gelezen met behulp van onze smartphones, zoals men een Tarotkaart zou lezen. Advertenties gebaseerd op je Google zoekgeschiedenis, gesuggereerde Instagram posts gelinkt aan online interesses: wat zeggen deze moderne tekens, deze geautomatiseerde stroom van content waar algoritmes onze telefoons dagelijks mee vullen, over ons en onze toekomst?

De kunstenaar zal op DDW21 elke dag om 16:00 aanwezig zijn om lezingen te houden met het publiek.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube