Beter Slapen

Een Health Hub Utrecht inspiratiesessie tijdens Dutch Design Week 2020 over de relatie tussen voeding en slaapkwaliteit bracht apothekersassistente Aaltine Bakker in contact met ontwerper/innovator Klaas Jan Bolt van Sandman Studio.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Health
Project
Beter Slapen
Onderdeel van Embassy of Health

“Dat gesprek bracht me in beweging”, vertelt Bakker. “Ik zie heel veel mensen die slaappillen gebruiken. Het verstrekken daarvan gaat bijna automatisch. Ik kreeg sterk de behoefte om mensen extra informatie te geven. Dat heb ik Klaas Jan verteld en samen zijn we op avontuur gegaan.”

Dat avontuur kreeg de vorm van een doosje Benzomoe, een knipoog naar de spierverslappende stof benzodiazepine. Het doosje, dat Bakker meegeeft bij slaapmedicatie, bevat eenuitnodiging om met de apotheek in gesprek te gaan over het slaappillengebruik. Bakker: “Veel mensen weten niet dat je met je apotheker kunt praten over je medicijngebruik. Zo’n 10 procent maakt van de uitnodiging gebruik en het lukt vaak om mensen te motiveren om te stoppen of te minderen. Inmiddels delen ook zes andere apotheken in Nederland Benzomoe uit.”

Benzomoe ontketende een kettingreactie die verschillende initiatieven samenbracht in de door Bolt geïnitieerde Slaapcoalitie. “Ik merkte dat er nauwelijks contact was tussen verschillende professionals die met slaap bezig zijn”, zegt Bolt. “Door kennis en vooral ook data te delen, is er heel veel te winnen.” Een voorbeeld daarvan is het experiment met het 3D-printen van slaappillen met steeds wat minder werkzame stof. Bolt: “Zo kun je afbouwmedicatie per persoon op maat produceren.”

Aaltine Bakker: “Met een beetje aandacht help je veel mensen beter dan met ze automatisch pillen te verstrekken.”

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube