Expositie Embassy of Health

Lang en gelukkig leven: hoe kunnen we dat waarmaken in de toekomst? We worden steeds ouder en de manier waarop we dat willen doen, vraagt om meer en andere zorg.

Type event Expo
Datum & tijd

19 - 27 Oct 2019 - 11:00 - 18:00

Locatie Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven
Onderdeel van Embassy of Health
Event
Expositie Embassy of Health
Onderdeel van Embassy of Health

Met een collectie op het snijvlak van wetenschap, kunst, technologie en design toont de Embassy of Health hier de dilemma’s van de zorg. We nodigen je van harte uit om mee te denken over de oplossingen.

Klik op de onderstaande ontwerpers of bekijk rechts de catalogus om meer te weten te komen over de projecten.

download
Embassy of Health Catalogue 2019

Creative Chef Studio - Composition Table

Make your plate sing

Genieten van eten, muziek en elkaar: een recept om je goed bij te voelen. Jasper Udink ten Cate en Cisco Schepens doen daar nog een schepje bovenop met een innovatieve mix van food, tech, design, en AI. In alles op deze gedekte tafel zit muziek – tot het eten aan toe. Scan het tafelkleed voor de drums, de loper voor de bas, je servet voor een gitaarriff of je bord voor de backup vocals, en maak een unieke compositie met alle gasten aan tafel.

Connected by U CREATE and HKU

Pim Boreel - IYE

Tears of Distortion

Toen hij vier was, kreeg hij hersenvliesontsteking. Sindsdien is Pim Boreel overgevoelig voor licht. Deze installatie toont de verschillende lagen van Pims oog: het hoornvlies, het glasachtig lichaam en het netvlies. Zodra fel licht het oog raakt, begint dat intens te tranen. De tranen breken het binnenkomende licht en vervormen zijn zicht op de realiteit – en daarmee ook de projectie. Door zichzelf aan de installatie te koppelen, wordt zijn lichaam onderdeel van een confronterende performance over de fysieke kwetsbaarheid van de mens.

Connected by U CREATE and HKU

Mireille Steinhage - SALT

The Hidden Qualities of Salt

Artsen sturen patiënten al eeuwenlang naar zee vanwege de heilzame werking van zoute lucht. Zout zuivert en heelt. Mireille Steinhage haalt dat principe in huis. Haar ontwerpen zijn bedoeld om verder onderzoek naar deze volkswijsheid te stimuleren, en om ondertussen het binnenklimaat op een natuurlijke manier te verbeteren. De lamp en radiator zijn bedekt met een mix van papiervezels en gekristalliseerd zout, dat bij verwarming wordt afgegeven aan de lucht. De luchtbevochtiger ademt een subtiele zeemist. En de mondkapjes verbeelden de link met de luchtkwaliteit nog wat explicieter.

Connected by U CREATE

Marije de Haas - A planned death

Having a life, not merely being alive

Om waardig te kunnen sterven, plannen steeds meer mensen hun eigen dood. Maar bij dementie is dat lastig. Een verzoek om euthanasie moet bevestigd worden bij het gewenste moment van overlijden, en de patiënt moet aantonen dat er sprake is van ondraaglijk lijden. Dat lukt vaak niet meer als het zover is. De Planned Death Company van Marije de Haas zwengelt het debat hierover aan. De Diagnosekit, Timeline en Plug zijn drie tools die een zelfgekozen einde bij dementie toch mogelijk maken, zonder artsen en familieleden in het nauw te brengen. Mede mogelijk gemaakt door Loughborough University en Umeå Institute of Design.

Connected by U CREATE

Laura Hoogenstraaten - Out of order

A disfunctional playground

Depressie is een ziekte die iedereen kan treffen, zonder dat je dat meteen aan iemand ziet. Het is ook geen gemakkelijk gespreksonderwerp in deze social media maatschappij die het leven graag als een groot feest presenteert. Laura Hoogenstraaten wil dat taboe doorbreken. Niet met woorden, maar met een speeltuin – normaliter dé plek voor zorgeloos plezier. Maar hier is de glijbaan onbereikbaar, blijft de wip hangen onder een zware last en wil zelfs de wipkip niet in beweging komen. De zwarte, disfunctionele toestellen visualiseren de verlammende gevoelens die bij een depressie komen kijken.

Connected by U CREATE

Cascoland - De Eendagszaak

Met deze Eendagszaak in Amsterdam-Nieuw West wordt het fundament gelegd voor de metamorfose van een vervallen winkelstraat. Maar ook voor een gezonde toekomst, die om meer zorg voor elkaar vraagt. Buurtbewoners met een goed idee voor een sociale onderneming kunnen dat één dag per week in de winkel uitproberen. Ze werken hier niet alleen aan hun eigen netwerk, maar vormen ook een informeel vangnet voor hulpbehoevende buurtbewoners. Vanuit de Eendagszaak kunnen startende ondernemers doorgroeien naar een eigen winkelpandje in de straat en breidt de ‘community of care’ zich langzaam uit. De Eendagszaak wordt gerealiseerd in samenwerking met woningcorporatie Rochdale en ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Connected by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Joost van Wijmen - ENCOUNTER#6

Embroidered scars and their stories

Littekens zijn gestolde getuigenissen van ingrijpende gebeurtenissen. Persoonlijke ervaringen die hun sporen achterlaten op de huid, elk met een eigen verhaal. Geboeid door het veranderende lichaam, verzamelt Joost van Wijmen ze al sinds 2015. In zijn ‘live encounters’ trekt hij littekens over op transparante folie en laat ze naborduren op zijde. In combinatie met de handgeschreven verhalen van de dragers ontstaat een heel persoonlijke collectie, die tegelijkertijd universele thema’s rondom intimiteit en kwetsbaarheid bespreekbaar maakt. ENCOUNTER#6 wordt mede mogelijk gemaakt door HKU, Kunstloc Brabant, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Stichting Stokroos en Voor de Kunst.

connected by U CREATE

Nicky Liebregts & Manon van Hoeckel - KlusPlus

Wie ouder wordt, heeft vaak wat meer hulp nodig. Maar ouderen hebben met hun jarenlange ervaring ook veel te bieden. Met KlusPlus draaien Nicky Liebregts en Manon van Hoeckel de hulpvraag om. Ze brengen de talenten van senioren in kaart en zoeken vervolgens uit wie hun inzet goed kan gebruiken. Zo breit Nelleke nu als KlusPlusser props voor het lokale theater, en houdt Theresa met haar groene vingers de buurttuin bij. Het project legt nieuwe verbindingen tussen jong en oud en maakt de onderlinge relatie gelijkwaardiger. KlusPlus wordt gerealiseerd in samenwerking met Stichting Humanitas Rotterdam en werd ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Connected by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Kuang-Yi Ku - Millennium Ginseng Project

Asian tradition meets Western science

In de traditionele Chinese geneeskunde is ginseng een populair medicijn. Vooral wilde ginseng, die langzamer groeit en sterker zou zijn, is een populair middel tegen veroudering. Daardoor dreigt deze soort uit te sterven. Hoe behoud je zowel de biodiversiteit als de culturele traditie? Kuang-Yi Ku probeert een variant te kweken die nog sterker is, in een kas met extreme omstandigheden. De volgende stap is een kwekerij op de maan, die in de Chinese traditie wordt geassocieerd met onsterfelijkheid. En het kan nog futuristischer: in een tijdmachine, die de kweektijd aanzienlijk verkort. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, National Culture and Arts Foundation, Taipei City Government, MU en AirWG.

connected by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Owen Harris & Monobanda - DEEP

A meditative VR game

Goed ademen is een van de beste manieren om emoties onder controle te krijgen. Maar daarop oefenen vergt veel concentratie – je bent vaak zo weer afgeleid. DEEP maakt dat veel makkelijker. Via een VR-bril duik je in een betoverende onderwaterwereld. Je adem is je drijfkracht: een rustige, diepe buikademhaling zorgt voor een stabiele flow die de mooiste geheimen onder de waterspiegel ontsluit. De ontwikkelaars van deze intuïtieve game werkten nauw samen met de Radboud Universiteit, waar zeer positieve onderzoeksresultaten zijn behaald bij kinderen met angst en depressie. DEEP is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, Cinekid, MondriaanFonds en Youtech.

connected by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Siba Sahabi - Moirai

Waiting to heal

Wachten op de arts, op uitslagen, op genezing; het ziekenhuis is eigenlijk één grote wachtkamer, waarin de tijd een spelletje met je lijkt te spelen. Siba Sahabi onderzocht met een interdisciplinair team hoe patiënten die tijd ervaren en hoe dat positief te beïnvloeden is. Het ‘Tijdschrift’ dat daaruit is voortgekomen, belicht het thema vanuit verschillende invalshoeken – van psychologie tot kunst, theater en architectuur. Het ligt voor je klaar in de wachtkamer, net als de podcasts die documentairemaker Chris Rijksen voor het project maakte. Neem er gerust even de tijd voor.
Moirai is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

connected by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Gortemaker Algra Feenstra architects & Waag - Up close & personal

Narratives of new care perspectives

Hoe gaat onze zorg er in de toekomst uitzien? Wat wordt de rol van het ziekenhuis? Welke zorg wordt naar de wijk en naar huis verplaatst? Hoe creëer je daar ruimte voor? Gaat alles straks digitaal? Deze kijkdozen bieden een blik op hoe het zou kunnen gaan. Zes mensen, zes verhalen. Hoor hoe zij hun gezondheid ervaren en hoe zij de toekomst zien. Up close & personal verbeeldt de verschillende scenario’s die uit dit ontwerpend onderzoek zijn voortgekomen. Up close & personal is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Connected by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Verena Stoeckl - AYA

Meet your microbes

Al kennis gemaakt met de biljoenen beestjes in en op je lichaam? Samen vormen ze een compleet ecosysteem: je microbioom. Hoe beter dat in balans is, hoe gezonder je bent en blijft. Met de jaarlijkse AYA health check kun je je microbenbevolking nu zelf monitoren. Je ontvangt een capsule met biosensor per post; slik de pil en volg de in-vivo analyse via de bijbehorende app. AYA meet de aanwezigheid van belangrijke microben en geeft persoonlijk advies over voeding en beweging.

Philips Design, DAE, TU/e & Frank Kolkman - Probing Emerging Futures

Can you imagine healthcare in 2050?

Kun jij je een voorstelling maken van de zorg in 2050? Philips Design heeft opnieuw samengewerkt met studenten van de Design Academy en de Technische Universiteit Eindhoven aan toekomstscenario’s voor de zorg. Op basis van het onderzoeksmodel ‘Co-Emerging Futures’, dat Reon Brand ontwikkelde voor Philips Design, hebben de studenten vier ‘design probes’ ontworpen. Deze tastbare objecten waarin wetenschap, design en storytelling verenigd worden, presenteren verschillende visies op de mogelijke evolutie van gezondheidszorg, natuur en lifestyle.

Connected by Philips Design

Máxima MC, Thorsten Alofs & Sanne Muiser - Who’s in charge?

Can you trust a robot? 

Dit is de OK van het Máxima MC, met operatierobot. Tot nu toe is de chirurg nog altijd het brein achter de ingreep; de robot maakt zijn handelingen nauwkeuriger. Maar de autonomie van de robot komt dichterbij. Wat als de robot – die nooit moe wordt en geen menselijke fouten maakt – een grotere rol krijgt dan de arts? Wie is er aansprakelijk als er toch iets misgaat? En durven we ons wel over te geven aan deze technologie? Who’s in charge? wordt mede mogelijk gemaakt door Bazelmans Audio- Visual en Transenterix.

Connected by Máxima MC

Jessica Smarsch - Connextyle

Constructing Connectivity

Revalideren na een beroerte blijkt sneller te gaan als meerdere zintuigen tegelijk worden geprikkeld. In dit zachte, modieuze shirt zitten bewegingssensoren in de mouwen verwerkt. Bij het oefenen van dagelijkse handelingen vertaalt een app die op het scherm in beeld en geluid, waardoor je tegelijkertijd beweegt, kijkt en luistert. Na de revalidatie kun je de ‘medische’ mouwen eenvoudig vervangen door nieuwe. Het ontwerp is geïnspireerd op Kintsugi, de Japanse techniek die gebroken keramiek repareert met goud en zilver: het herstelde item wordt mooier dan het ooit was. Jessica Smarsch ontwikkelde dit prototype samen met prof. dr. Raymond van Ee, dr. Christel Verboven, ItoM BV en de Archipel Zorggroep. Het project kreeg Europese subsidie via Horizon2020 en het Worth Partnership Project.

Connected by Waag

Lisa Mandemaker - Lab Romanticism

IVF Ritual  

Het wonder van IVF is in feite een heel klinisch proces. De bevruchting vindt plaats in een medisch lab en de wensouders zijn daar niet bij; de intimiteit die normaliter bij conceptie komt kijken ontbreekt. Lab Romanticism creëert een persoonlijk ritueel om de wachttijd tussen conceptie en terugplaatsing thuis te overbruggen. De glazen schaaltjes zijn geïnspireerd op het medische petrischaaltje. De twee knikkers die erin zitten, gaan elke dag een stapje verder. Op de dag dat alle schaaltjes in elkaar zitten, wordt het embryo teruggeplaatst. Lab Romanticism is mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Waag, Next Nature Network, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. 

Connected by Waag 

Waag - Chamber of Commons

Care to share

Welkom in de Chamber of Commons, een nieuwe variant op de Chamber of Commerce. Ook hier kun je jezelf profileren met je kwaliteiten en diensten – alleen niet voor zakelijk gewin. Met een inschrijving in deze KvK haak je aan bij het informele zorgnetwerk, dat een steeds grotere rol gaat spelen in zorg en welzijn. Het gaat over delen, ontmoeten, helpen en geholpen worden: wat kun jij bijdragen aan je buurt? Chamber of Commons is mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij Fonds. 

Connected by Waag

Adi Hollander - VIMS

Vibrating Instrument and Modular structure 

Horen doe je met je oren – maar het kan ook anders. Deze vibrerende waterbedden laten je luisteren met andere lichaamsdelen. De geïntegreerde speakers creëren voelbare trillingen in het water. De VIMS zijn gebruikt in onderzoek voor doven, maar ze zijn net zo verrassend voor de horende mens. Neem plaats en voel hoe de fluisterende muziek van Claudio F Baroni een geheim vertelt, wat de geluiden van de stad en de natuur fysiek met je doen, en hoe je eigen stem een nieuwe dimensie krijgt. Dit project wordt ondersteund door Mondriaan Fonds, Fonds Podium Kunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Stokroos en Prins Bernhard Cultuurfonds: Tijl Fonds én afdeling Noord-Holland.

Connected by Waag

Waag - MakeHealth

An ecology of care 

Op het gebied van aangepaste producten voor een fysieke beperking of specifieke behandeling valt nog veel te winnen: de oplossing bestaat vaak nog niet, of is het net niet helemaal, of is veel te duur. Waag startte in 2015 het programma MakeHealth, dat zoekt naar praktische, zelf maakbare zorgtoepassingen met behulp van digitale fabricatie. Het programma brengt mensen met een zorgvraag, zorgprofessionals, ontwerpers en makers samen om prototypes te ontwikkelen, aan producten te werken en van elkaar te leren. Dit project is ondersteund door Horizon 2020 research program (No 780298).

MakeHealth Prototyping

Samen in workshops nieuwe producten ontwerpen en prototypes maken, dat is het principe van MakeHealth Prototyping. Zo ontwikkelde opa Alle samen met ontwerper Venus en maker Jurre dit Vier op ’n Rij-spel met joystick voor zijn kleindochter met hersenletsel.

MakeHealth Academy

In de MakeHealth Academy leren zorgprofessionals hoe ontwerp- en productieprocessen verlopen en hoe hun medische kennis ingebed kan worden in de ontwerppraktijk. Het prototype van de Lightup Cane, een blindenstok met verlichting, is een succesvolle MakeHealth case die op meerdere HBO-opleidingen wordt ingezet.

MakeHealth Stations

De MakeHealth Stations zijn open toegankelijke maakplaatsen, waar mensen bijeenkomen om ideeën uit te wisselen en die samen te realiseren. Gynaecologe Sabra ontwikkelde hier een nieuwe, vrouwvriendelijke variant op het al meer dan honderd jaar oude speculum.

Connected by Waag

Locaties

Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven

Plan je route

icon-arrow-thin icon-close-super-thin