Embassy of Health Theme Conference

Lang en gelukkig leven: hoe kunnen we dat waarmaken in de toekomst? We worden steeds ouder en dat vraagt om meer en andere zorg. In theorie kunnen we voor vrijwel iedere aandoening een pil, chip of nieuw lichaamsdeel ontwikkelen. En veel procedures worden al efficiënter uitgevoerd door robots dan door mensen. Maar worden we daar wel zo blij van?

Type event Conference
Datum & tijd

25 Oct 2019 - 14:00 - 16:30

Locatie ABN AMRO Circle-E, Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB, Eindhoven
Onderdeel van Embassy of Health
Event
Embassy of Health Theme Conference
Onderdeel van Embassy of Health

Om samen de kwaliteit van de ‘nieuwe zorg’ te bepalen, helpt het om de toekomst te kunnen verbeelden. Dat is waar ontwerpers in uitblinken. Laten we hun ontwerpkracht gebruiken bij het zoeken naar een nieuwe balans tussen technologie en natuur, tussen perfectie en imperfectie, tussen formele en informele zorg.

Reon Brand (Principal Design Researcher) neemt ons mee in zijn reflectie op toekomstige veranderingen, waarin de relatie tussen mens en ons ecosysteem centraal staat. In zijn keynote geeft hij ons daarnaast inspiratie over innovatie en design voor de toekomst, en bevraagt hij ons kritisch over de huidige benaderingen en of deze nog volstaan voor onze toekomst.

Gastheer Lex Bohlmeijer gaat in gesprek met Marlies Bongers (gynaecoloog Máxima MC), Joanneke Weerdmeester (onderzoeker Radboud Universiteit) en Lisa Mandemaker (speculatief ontwerper) over veranderende technologische mogelijkheden in de zorg, en de rol die ontwerpers hierin vervullen. Blijven we zoeken naar nieuwe technologische zorgoplossingen? Of zetten we in op meer ruimte voor de kwetsbaarheid van de mens?

In een tweede tafelgesprek gaan Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Gijsbert van Herk (directeur Humanitas), Frank Kolkman (speculatief ontwerper) en Joost van Wijmen (ontwerper) in gesprek over toekomstige systemen. Gemeente, zorgprofessionals, burgers, buurtteams, mantelzorgers  – staan samen voor de opdracht om het gezondheidsstelsel menselijk en future proof te maken.  Dit vraagt om nieuwe samenwerkingsvormen. Welke (ontwerp) criteria en spelregels kunnen we creëren om bewegingsruimte te krijgen om dingen echt anders te kunnen doen?

De opening van de conferetie zal worden verzorgd door het Verdrietfestival met o.a. Christina Fischer, Lucas Devroe en Margreet Sweerts.

Programma:
11.00 – 13.00 Thematour (optioneel) langs de Embassy of Health en daaraan gerelateerde DDW deelnemers + bezoek aan DDW highlights op Strijp-S
14.00 – 14.30 Ontvangst
14.30 – 16.30 Embassy Theme Conference
16.30 – 18.00 Netwerkborrel (optioneel)

Locaties

ABN AMRO Circle-E, Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB, Eindhoven

Plan je route

icon-arrow-thin icon-close-super-thin