Embassy of Circular & Biobased Building Theme Conference

Bouwen heeft een grote impact op het klimaat. Als we bestaande grondstoffen blijven gebruiken en bouwen zoals we deden en doen, hebben we een grote negatieve impact op de aarde. Het moet anders. En kán anders.

Type event Conference
Datum & tijd

23 Oct 2019 - 09:30 - 12:00

Locatie Entresol, Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven
Event
Embassy of Circular & Biobased Building Theme Conference

De wereld heeft nieuw denken nodig. Want als de huidige patronen blijven bestaan, is het bestaan eindig. We horen van alles: circulair bouwen, duurzaam bouwen, klimaatneutraal, biobased. Het voorkomen van de opwarming van de aarde is het alles overstijgende waar wij aan bij willen én gaan dragen.

Wij willen dat nieuwe vormen van bouwen worden toegepast. Dat we klimaatneutraal bouwen. En als het kan klimaatpositief. Dat we nieuwe materialen ontwikkelen en gebruiken die beschikbaar zijn en blijven. Nieuwe vormen van esthetiek tonen. Door alternatieven te bedenken én maken, willen we dat de bouwwereld open gaat staan voor nieuwe vormen en manieren van bouw. En niet alleen denkt vanuit de waarde geld, maar juist ook andere waarden onderkent. En erkent.

Wij dagen onszelf uit om wegen te bewandelen die nog niet of weinig begaan zijn. Om vragen te stellen als huidige antwoorden te dominant worden. En we dagen de bouwsector en aanverwante sectoren uit om te zien én te ervaren wat mogelijk en toepasbaar is. Om uit te kunnen dagen hebben we samen met partners experimenten zoals Bio Base Camp en The Growing Pavilion opgezet waarin we nieuwe materialen en werkwijzen verkennen. En laten zien dat het kan. Samen vormen wij de uitdagers van de bouwwereld. Stretchen wij continue de kaders en reiken nieuwe én werkende perspectieven aan.

Programma:
9.30 – 10.00 Ontvangst
10.00 – 12.00 Embassy Theme Conference met onderstaande sprekers
12.00 – 13.30 Netwerklunch (optioneel)
13.30 – 15.30 Thematour (optioneel) langs de Embassy of Circular & Biobased Building en daaraan gerelateerde DDW deelnemers + bezoek aan DDW highlights op Strijp-S

Anne-Marie Spierings

Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant met Gezondheid, Energie en Landbouw in haar portefeuille: “Vanwege de (toenemende) schaarste aan grondstoffen en om te komen tot meer energiebesparing, intensiveren wij onze inzet op circulair en voeren wij het landelijke grondstoffenakkoord uit. We willen hierin internationaal toonaangevend zijn. We concentreren ons hierbij vooral op de sectoren ‘bouw en infrastructuur’, ‘biomassa en voedsel’ en de ‘maakindustrie’. Het bevorderen van een circulaire samenleving vormt voor ons integraal onderdeel van provinciale thema’s zoals mobiliteit, economie, landbouw, wonen en erfgoed.”

Marco Vermeulen

Architect en stedenbouwkundige en oprichter van de gelijknamige studio. Zijn studio, gevestigd aan de Maas in Rotterdam, wordt vaak betrokken bij projecten waar klimaatverandering en transitieopgaven worden gekoppeld aan kansen voor architectuur en ruimtelijke kwaliteit. Marco is art director van het Ketelhuisplein op de Dutch Design Week en architect van het Biobasecamp paviljoen. Daarnaast is hij architect en initiatiefnemer van The Dutch Mountains; een grootschalige ontwikkeling van hout naast het centraal station in Eindhoven. Marco is pleitbezorger voor het bouwen met hout, vanwege de CO2 opslag en de impuls die het aan het Nederlandse landschap kan geven.

Lucas De Man

Oprichter en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden/Company New Heroes. Daarnaast is hij TV maker en presentator (Kunstuur en Man en Kunst bij de AVROTROS en Goud van Brabant bij Omroep Brabant). Van 2012-2016 was hij stadskunstenaar van Den Bosch, van 2016 – 2017 was hij Artist in Residence van de Rabobank en in 2019 was hij gastcurator van Theater aan Zee. Lucas is ook vaak in binnen- en buitenland te zien als spreker en conceptontwikkelaar. Nieuwe Helden bestaat uit een kleine vaste kern met daarrond een groot internationaal netwerk van freelance professioneel creatieven. Nieuwe Helden heeft haar projecten onderverdeeld in 3 afdelingen: Multidisciplinaire storytelling / Creatieve conceptontwikkeling en uitvoering / Biobased creations.

Wouter van Twillert

Directeur C-Creators Het Bouwprogramma, paradepaardje van C-creators, is samen met TNO, Cirkelstad en EIB ontwikkeld voor metropoolregio Amsterdam met een scherpe focus op circulaire aanbesteding in de bouw, financiering, ketenontwerp en kennisdeling. Verduurzaming, gebiedsontwikkeling, woning- en kantoorbouw, het is mogelijk op deze terreinen een blijvende impact te maken en daar werkt het Bouwprogramma hard aan. Wouter van Twillert ontwikkelde met TNO, EIB en Cirkelstad dit programma. Samen met het team van C-creators zorgt hij ervoor dat de ingebrachte projecten volgens de hoogst mogelijke circulaire lat uitgevoerd worden. Zijn grootste expertise is het samenbrengen van de juiste partijen en projecten uit te voeren.

Rudy van Gurp

De Embassy of Circular & Biobased Building wordt mede mogelijk gemaakt door Studio Marco Vermeulen, Company New Heroes, Provincie Noord-Brabant, Six Fingers, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Dutch Design Foundation.

Locaties

Entresol, Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven

Plan je route

icon-arrow-thin icon-close-super-thin