WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Circular & Biobased Building

Een huis van popcorn, eierschalen, zeewier en paddestoelen

Type event Talk
Datum & tijd

12 Nov 2020 - 16:00 - 17:00

Locatie Virtual
Event
WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Circular & Biobased Building

Bij de Embassy of Circulair and Biobased Building gaat het over bouwen met eieren, popcorn, paddenstoelen en zeewier. Met materialen uit de natuur dus, die ook weer terug kunnen naar de natuur. Of naar het productieproces. Dat vraagt vanzelfsprekend wel om andere methodes van ontwerpen. De vraag die bleef hangen na het creëren van het imposante bouwwerk The Growing Pavilion in 2019, was: kun je er ook daadwerkelijk een woning mee maken? Het antwoord daarop is The Exploded View. In deze interactieve installatie zijn toepassingen, methodieken en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt.

Sprekers zijn onder andere Diana van Bokhoven, Curator van de Embassy of Circular and Biobased Building en Pascal Leboucq, de ontwerper van The Exploded View. We spreken met Basse Stittgen over hoe hij tegels maakt van afgekeurde eieren en met Samira Boon over het door haar ontwikkelde BioFold. Verder spreken we met Embassy partner BPD Gebiedsontwikkeling en we worden vergezeld door meerdere gasten die online deelnemen, zoals Maarten Hajer en Anton Maertens. Maarten Hajer is expert op het gebied van het verkennen van relaties tussen bestuur en beleid, stedelijke ontwikkeling en de kwaliteit van de leefomgeving en werkt met het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan een strategische visie op biobased bouwen. Anton Maertens van BC Materials (een spin-off van BC Architects) ontwikkelt onder andere lokaal geproduceerd leemstuc.

Tijdens deze uitzending zaten we aan tafel met Anouk van der Poll (curator van de Embassy of Water), Cees Kamp (chemisch-technoloog / Stem van water) en Bernhard Lenger (Ontwerper van The Water Animals). Zij werden digitaal vergezeld door een tweetal partners van de Embassy: Joost van der Cruijsen, Procesmanager bij Waterschap de Dommel en Karla Niggebrugge, Beleidsmedewerker Water bij Provincie Noord-Brabant. We spraken onder andere over de projecten van de Embassy, over nieuwe perspectieven op water en hoe ontwerpers hierbij een rol kunnen spelen.

Benieuwd naar meer? Bekijk de volledige reeks hier terug!

Locaties

Virtual

icon-arrow-thin icon-close-super-thin