Embassy of Health

The Embassy of Health

De toegang van de zorg staat onder druk. We worden steeds ouder en onze leefstijl leidt tot sterk groeiende vraag naar zorg. Toenemende personeelstekorten en krappe financieringsmogelijkheden vragen om fundamentele keuzes. De mogelijkheid van nieuwe ziektes zoals COVID-19 hebben de grenzen van ons huidige zorgsysteem inmiddels pijnlijk duidelijk gemaakt.

Chronische gezondheid: vitale veranderingen voor een (ver)zorgende samenleving

Het besef groeit dat onze gezondheid afhankelijk is van veel meer aspecten dan waar het huidige zorgsysteem invloed op heeft. Onze gezondheid wordt namelijk niet alleen bepaald door de kwaliteit van de medische zorg. Het wordt ook bepaald door de kwaliteit van onze sociale contacten, van de omgeving waar we wonen en werken en van de kwaliteit van nieuwe technologieën.

Fundamentele veranderingen zijn nodig om in de toekomst ook goede zorg te kunnen bieden. Geen medische, sociale, ruimtelijke, ecologische of technologische aanpassingen, maar een systemische verandering dat dit allemaal dekt.

De behoefte aan verandering ligt dieper dan alleen de noodzaak om de huidige zorgsector te verbeteren. Systemen staan immers niet los van elkaar. Hoe zorgen we met elkaar voor een gezonde samenleving? Een samenleving waarin we samen zorgdragen voor onze gezondheid en voorkomen dat we ziek worden? Wat is de rol van omgangsvormen, leefomgeving, of digitale hulpmiddelen die ons ter beschikking staan? Wat is onze eigen rol hierin?

Een goede gezondheid is immers geen consumptiegoed die we aangeboden krijgen van zorgorganisaties. Het is een verantwoordelijkheid waar we allemaal een rol in kúnnen spelen en móeten spelen. Ontwerpers zijn als geen ander in staat om binnen de diversiteit en complexiteit van onze gezondheid bestaande praktijken te doorbreken en concrete voorstellen te doen richting een nieuwe toekomst. Om geldende afspraken rond de vraagstukken ter discussie te stellen en onze omgang met de problemen opnieuw vorm te geven. Maar vooral ook om anderen in positie te brengen om daarin een eigen rol te pakken. En dat is belangrijk, want voor systemische veranderingen is inzet van allen noodzakelijk.

De expo op Dutch Design Week 2021 toont een selectie van 12 ontwerptrajecten, waarin we ‘unusual suspects’ positie zien innemen om een nieuwe rol te spelen in het zorglandschap van de toekomst. Dit betreft zorgprofessionals, maar ook patiënten, buurtbewoners, studenten, lokale makers, kunstenaars, woningcorporaties, supermarkten en techbedrijven.

Samen geven zij de toekomst vorm, en creëren ze een breder, diverser en duurzamer zorglandschap.

De curator van deze Embassy is Jetske van Oosten, impactadviseur, schrijver en lid van Sociaal Creatieve Raad.

Bekijk ook eens wat we deden in...
Programma

Filter

Locaties
 • Ketelhuisplein
 • Klokgebouw
 • The New Block
 • Virtual
 • Yksi Expo
Type event
 • Expo
 • Talk
 • Interview
 • Conference
 • Tour
Filter
Op embassy, locatie of type event
Actueel
Toon enkel:
 • Nieuws
 • Podcast
 • Redactioneel
 • Video
Embassy of Health
Redactioneel

Betere gezondheidszorg: ‘Iedereen kan het verschil maken’

20 sep 2021
Dutch Design Week
Nieuws

Dit presenteren de Embassies op Dutch Design Week

7 sep 2021
Video

Bekijk de WDE Talk: Vormgeven aan een leefbare en gezonde omgeving voor iedereen

6 mei 2021
Podcast

Health & Water podcast

8 dec 2020
Video

Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Health

27 nov 2020
Nieuws

Wat doet een sociaal ontwerper in een verpleeghuis?

20 nov 2020
Podcast

Food & Health podcast

27 okt 2020
Podcast

Health Podcast

20 okt 2020
Redactioneel

De toekomst van de zorg is intiem (en nog twee stellingen om over na te denken)

16 okt 2020
Nieuws

Is er naast alle protocollen genoeg ruimte voor wat ons zichtbaar goed doet?

15 okt 2020
Nieuws

Hoe denk jij over de toekomst van onze gezondheid?

14 okt 2020
Floris Alkemade
Video

Terugkijken: Virtuele conferentie ‘De kunst van richting te veranderen’

19 jun 2020
Video

VWS daagt design industrie uit tot grotere bijdrage aan oplossingen voor de zorg

27 jan 2020

Partners van Embassy of Health

 • Health Hub Utrecht

  Netwerk van organisaties, die door samenwerking de toekomst van gezondheid en welzijn in de regio Utrecht vorm geven.

  Link to Health Hub Utrecht
 • Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

  Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het cultuurfonds voor vormgeving, architectuur, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.Het Stimuleringsfonds wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de professionele ontwerppraktijk binnen en vooral ook tussen de disciplines vormgeving, architectuur en digitale cultuur. Onderdeel van dit streven is de interdisciplinaire wisselwerking tussen het culturele, maatschappelijke en economische domein.

  Link to Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
  Stimuleringsfonds
 • Philips

  Koninklijke Philips N.V. is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg.

  Link to Philips
 • Maxima Medisch Centrum

  Maxima MC (MMC) is het grootste medisch centrum van de regio Zuidoost-Brabant en is gevestigd op twee locaties: hartje Eindhoven en aan de rand van Veldhoven. Door deze twee locaties kan het ziekenhuis de beste zorg en persoonlijke aandacht bieden.

  Link to Maxima Medisch Centrum
 • Waag

  Waag opereert al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Ze verkennen de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën en hun toepassing voor sociale innovatie. Met een team van ruim zestig denkers en makers zet Waag aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

  Link to Waag
 • Design Lab Link to Design Lab
 • Health~Holland Link to Health~Holland
 • AMS-IX Link to AMS-IX
  AMS-IX
 • CLICKNL

  De creatieve industrie is een aanjager van innovatie. Ze levert mensgerichte oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Om die impact te kunnen blijven leveren, wil CLICKNL, TKI van de topsector Creatieve Industrie, de kennisbasis van de creatieve professional vergroten. Daarmee versterken ze de sector, en het innovatievermogen van Nederland.

  Link to CLICKNL
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube