Digital Futures
In een tijdperk waarin technologische doorbraken elkaar sneller opvolgen dan ooit, staan we voor grote veranderingen. Digitale uitvindingen kunnen veel van onze problemen oplossen, maar brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Want hoe gaan we om met die nieuwe, digitale variant van de werkelijkheid die onze biologische, natuurlijke realiteit overneemt?
De Embassy of Digital Futures onderzoekt deze lastige vragen en zoekt naar antwoorden. Het doel is om zicht te krijgen op onze digitale toekomsten en om als samenleving de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om daarmee om te gaan.
Ontwerp kan daarin een belangrijke rol spelen. Het kan ons helpen te ontdekken wat we nog moeten leren, en hoe en waar we kunnen én willen bijsturen. Niet met een eenmalig ontwerp of met een klein groepje mensen, maar structureel en met een hele beweging.
Tussen droomwereld en nachtmerrie
Digitale technologie dringt door in alle delen van ons leven, vaak zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Algoritmes bepalen steeds vaker wat we zien, horen en lezen, en beïnvloeden onze gedachten en beslissingen. Terwijl sommigen dromen van een toekomst waarin technologie al onze problemen oplost, waarschuwen anderen voor de gevaren van een wereld beheerst door machines en data.
We staan op een kruispunt tussen utopie (ideale wereld) en dystopie (nachtmerrie). Uiteraard willen we geen dystopisch digitaal systeem. Maar ook de utopie – een ideale digitale toekomst – heeft grote kans om door te slaan. Hoe leren we op een verantwoorde manier bewegen tussen deze twee waarden?
Digitale toekomsten: drie paden
De Embassy of Digital Futures heeft een drieledig programma dat ons helpt om te gaan met technologische ontwikkelingen. Het vergroot het bewustzijn over algoritmes, en biedt ‘superpowers’ om ons leven te verbeteren. Doe mee en help een toekomst met nullen en enen vorm te geven.
Escape the Algorithm
Algoritmes sturen ons dagelijks leven steeds meer, van wat we zien op sociale media tot welke nieuwsberichten we lezen. Hoe kunnen we herkennen dat we zijn beland in een web van waarheden, halve waarheden en leugens? En welke mogelijkheden hebben we om hier weer aan te ontsnappen?
Superpowers
Kunstmatige Intelligentie (AI) en andere digitale mogelijkheden zijn gereedschappen: het zijn tools die we in onze handen, onze hoofden en lichamen hebben. Ze kunnen ons helpen om betere beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan technologieën die artsen helpen geen fouten te vermijden of boeren ondersteunen bij het werken zonder pesticiden. Maar welke ‘superpowers’ hebben we nodig? Hoe ontwikkelen en gebruiken we ze? En niet onbelangrijk: hoe zorgen we ervoor dat de superpower van de één geen nachtmerrie wordt voor de rest van de wereld?
Partnerprogramma
Bewegen tussen utopie en dystopie, tussen digitale dromen en nachtmerries, is een gemeenschappelijke zoektocht. Het is een vaardigheid die we gezamenlijk moeten ontwikkelen. We moeten (elkaar) leren bijsturen als het mis dreigt te gaan, samen durven dromen en gedeelde dromen verder ontwikkelen. Samenwerkingen en partnerschappen zijn daarom de belangrijkste sleutel: alleen collectief kunnen we met behulp van maakkracht deze maatschappelijke vaardigheden ontwikkelen.