Het ArchiefEmbassy of Circular & Biobased Building

The Exploded View Materials & Methods

Image by Nanno Simonis and Eric Melander

Bij de Embassy of Circular & Biobased Building onderzochten we hoe je woningen kunt maken van biobased materialen. Met materialen uit de natuur dus, zoals eieren, paddenstoelen en zeewier. Of een muur van popcorn. We verkenden wat er al kan, maar ook wat nu nodig is om de omslag naar duurzaam bouwen te maken.

Soms voelt het als een impasse: de enorme klimaatopgave enerzijds en de geweldige bouwopgave anderzijds. Als embassy zijn we deze uitdaging aangegaan. We namen bezoekers mee in nieuwe methoden van ontwerpen, zoals modulariteit, losmaakbaarheid en urban mining. En we verzamelden natuurlijke materialen met een hoge designkwaliteit. Met als doel meer echt duurzame, levensloopbestendige woningen. Die er ook nog eens mooi uit zien.

Photo by Nanno Simonis & Eric Melander

Aanpak

Het onderzoeksproces naar nieuwe materialen en methodieken kwam samen in The Exploded View. Dit jaar nog een maquette, maar op DDW21 in volle glorie te bewonderen in Eindhoven. Pascal Leboucq, van Company New Heroes, is de bedenker van het huis. In de interactieve installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan, maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om verder te komen en op te schalen. De schaal van deze eerste versie van The Exploded View was 1 op 4. 

Het project is een gezamenlijke ontdekkingstocht naar de werking van biobased materialen, circulaire methodieken én de bouwtechnieken die daarbij komen kijken. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productiecirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq. 

Tijdens DDW20 kwam ook een ‘bibliotheek’ online waarbij je van elk materiaal dat toegepast is in The Exploded View kunt opzoeken waar het vandaan komt, hoe het productieproces eruit ziet en wat het CO2-verbruik is (én de -opname). Curator Lucas De Man, eveneens van Company New Heroes, is blij dat experts samenwerkten en hun kennis deelden op dit open source platform. “Het is niet langer, wie vindt straks de heilige graal? Maar, wat kunnen we van elkaar leren? Met één biobased product of circulaire methodiek gaat de revolutie niet gebeuren, we moeten dit echt samen doen.”

Events

De Embassy of Circular & Biobased Building en de ruim zestig partners trapten DDW20 af met de online première van The Exploded View. Daarnaast werden er verschillende online talks en conferenties georganiseerd.

Zo was er de BlueCity groene gevels Hackathon, die drie concepten heeft opgeleverd die de komende maanden worden gerealiseerd. Curator Lucas De Man presenteerde The Exploded View tijdens ‘Ambassadeurs Talk’ op DDW TV. In deze aflevering sprak hij met Lidewij Edelkoort over de wake-up call van de coronacrisis. De wereld snakt naar een reset, maar de vraag is hoe? Daarover geven Edelkoort en De Man hun uiteenlopende visies.

Bezoekers konden op DDW TV ook andere programma’s bekijken die over de embassy gingen, zoals de videotour van The Exploded View en de korte documentaire van The Growing Pavilion, het iconische biobased paviljoen dat tijdens DDW 2019 te zien was, en het programma For Starters.

Verschillende embassy partners organiseerden een bijeenkomst. Zo heeft Moodumo een online expert sessie gehouden, filmde Ecoplex een korte video bij The Exploded View en was er het DRIVE event over Circular & Biobased Building van CLICKNL. Ook was er een online bijeenkomst van provincie Noord-Brabant en Cirkelstad over “Brabantse Standaard Circulair Bouwen”

Pascal Leboucq stond de internationale pers te woord en Lucas De Man presenteerde The Exploded View aan een delegatie van Noord-Amerikaanse en Canadese Design Fairs.

In het laatste weekend van DDW vond er een presentatie over de embassy plaats tijdens HOPE forum.

Ambassadeurs Talks
Ambassadeurs Talks

Media

Verschillende media vertelden het verhaal van de Embassy of Circular & Biobased Building. World Design Embassies maakte een podcast over de embassy met aan het woord twee ontwerpers: Basse Stittgen over zijn project “How do you like your eggs?” en Anton Maertens van BC Materials. Op Radio 1 (vanaf minuut 21.27) was dit interview te horen. 

Wil je meer weten, meedenken of meedoen? De interactieve installatie The Exploded View is nog steeds online te bekijken. Een schaalmodel zal komende tijd op verschillende plekken in Nederland te zien zijn. Op DDW21 is het de bedoeling dat het huis van biobased materialen op ware grootte te bezoeken zal zijn. U kunt de ontwikkelingen hier volgen.

Circular & Biobased Building

 • BPD

  BPD, Bouwfonds Property Development, is een grote gebiedsontwikkelaar die nieuwbouw woonomgevingen realiseert in Nederland en Duitsland. Sinds de oprichting in 1946 heeft BPD de bouw van ruim 356.000 woningen mogelijk gemaakt.

  Link to BPD
 • Jansen by ODS

  ODS Dak- en Geveltechniek levert met de profielen van het Zwitserse Jansen innovatieve totaaloplossingen in stalen ramen, deuren en vliesgevels. ODS is een toonaangevende multi-metaal distributeur en levert een breed assortiment staal, rvs, aluminium, non-ferro en technische producten voor de bouw en industrie.

  Link to Jansen by ODS
 • Moodumo

  Doe mee aan het grootschalig onderzoek naar de toekomst van duurzaam en betaalbaar wonen en kom meer te weten over de ambities van Moodumo.

  Link to Moodumo
 • Provincie Noord-Brabant

  De provincie Noord-Brabant vormt de schakel tussen de Brabantse gemeenten en het Rijk en wordt daarom ook wel het middenbestuur genoemd. De provincie voert de taken uit die voor gemeenten te groot zijn en voor het Rijk te klein.

  Link to Provincie Noord-Brabant
 • Biobased Creations

  Met onze creatieve talenten stimuleren we innovatie in duurzaamheid. We onderzoeken en ontwikkelen biobased materialen voor (kunst)installaties en creaties. We ontwikkelen (kunst)installaties en creaties om anderen – zowel professionals als het brede publiek – te inspireren ook met biobased materialen aan de slag te gaan. En we ontwerpen en hosten kleine en grote bijeenkomsten om zo anderen te helpen  hun verhalen in duurzaamheid te vertellen.

  Link to Biobased Creations
 • Company New Heroes

  In een wereld waar er niet langer één waarheid en één overkoepelende ideologie is en iedereen voor zichzelf moet uitmaken waar hij voor staat en gaat, is er meer dan ooit nood aan ont-moeting. Daarom creëert Nieuwe Helden verhalen en projecten waarin je jezelf, een ander en de wereld mag tegenkomen.

  Link to Company New Heroes
 • Buro Kade

  Architectuur gaat over meer dan het vormgeven van de gebouwde omgeving. Architectuur is stadmaken; ontwerpen met culturele waardes, sociale structuren en bedrijvigheid.  Wij zien de stad als een altijd bewegend en veranderend en dus circulair systeem. Het alledaagse gebruik van de stad heeft grote invloed op de kwaliteit van de leefomgeving, net als dat de ontworpen gebouwde omgeving grote invloed heeft op het gebruik ervan.

  Link to Buro Kade
 • COE BBE

  Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) staat centraal in de transitie naar een biobased economy als kennispartner van veel bedrijven en organisaties. Ze voeren toegepast onderzoek uit dat er toe doet, helpen bedrijven met hun biobased ambities en zorgen ervoor dat biobased een plekje krijgt in alle niveaus van onderwijs.

  Link to COE BBE
 • Design United

  Design United represents design at the intersection of advanced scientific research, fast-moving emerging technologies, and the shifting needs and dreams of our future societies.

  Link to Design United
 • BlueCity

  Een zwembad vol mogelijkheden, dat is BlueCity. Een speeltuin voor circulaire bedrijven, waar we met brein, ballen, lef en lol afkoersen op ’n economie waarin afval niet bestaat. In BlueCity krijg je ‘n portie radicale ontwrichting bij je koffie en realiseren we samen een wereld waarin afval waardevol is.

  Link to BlueCity
 • Lente

  Lente is een samenwerking tussen 8 Brabantse woningcorporaties:  Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz
  Samen hebben we 100.000+ woningen, waar mensen betaalbaar wonen. Lente werkt samen, daagt uit en verbindt vanuit een maatschappelijke opgave.

  Link to Lente
 • Primum

  Primum heeft als missie het verduurzamen van de leefomgeving. Ze willen zorgen voor versnelling van het tempo van verduurzaming en voor het vergroten van de positieve impact. Dit wordt gedaan door het leveren van adviesdiensten ter verduurzaming van organisatie, projecten en producten.

  Link to Primum
 • Stichting Agrodome

  Voor nieuwe producten is het vaak moeilijk om een plek op de markt te veroveren. Een belangrijke hobbel daarbij is vaak het ontbreken van de juiste papieren. Dit kunnen kwaliteit- of veiligheidsseisen zijn, maar ook inzicht in de milieu-impact van een product of aansluiting op de markt. Om deze hobbels weg te nemen helpt Agrodome ondernemers om aanvullend onderzoek te doen. Mede door ons netwerk van onderzoeksinstituten, zowel HBO als universitair. Daarnaast maakt Agrodome Levens Cyclus Analyses om de milieu impact van producten in beeld te krijgen.

  Link to Stichting Agrodome
 • Greenport West-Holland

  Greenport West-Holland is een zogenoemde triple helix-organisatie. Drie partijen – ondernemers, overheden en kennisinstellingen – werken samen aan een duurzame en vitale toekomst voor het regionale tuinbouwcluster. Samenwerken zit dus in onze genen.

  Link to Greenport West-Holland
 • ECO+BOUW

  Rekening houden met de eventuele gevolgen van de gebruikte bouwmaterialen voor de natuurlijke omgeving is in deze tijd simpelweg een noodzaak. ECO+BOUW neemt op dit vlak geen genoegen met half werk. Van de eerste paal tot de laatste lik verf, wordt op een ecologische wijze gewerkt via de toepassing van natuurlijke en biobased materialen. Het is de kennis en praktijkervaring van onze medewerkers op het gebied van ecologisch bouwen waarmee ECO+BOUW zich onderscheidt van andere bouwbedrijven.

  Link to ECO+BOUW
 • Studio Arca

  New studio for experimental biomaterials and biodesign R&D, with an Archive.

  Link to Studio Arca
 • Forbo

  Forbo gelooft in ‘creating better environments’ en heeft duurzaamheidsbeleid daarom zeer hoog op de agenda staan.Forbo Flooring B.V. produceert en levert wereldwijd vloerbedekkingen voor de projecten- en de consumentenmarkt.

  Link to Forbo
 • Kerloc

  Zo is Kerloc een biobased, duurzaam materiaal, waarbij gebruik wordt gemaakt van restmaterialen. Als onderneming kiezen zij uitsluitend voor duurzame oplossingen die de circulaire economie verder gestalte geven. Kerloc is inzetbaar voor circulair (ver)bouwen, maar het is ook nog eens volledig recyclebaar én oneindig herbruikbaar in het eigen productieproces!

  Link to Kerloc
 • TenCate Outdoor Fabrics

  De functionaliteiten die TenCate Outdoor Fabrics specifiek voor elk doek heeft ontwikkeld, geven de gebruiker een echte ‘all weather’ bescherming en jaren lang gebruiksplezier.

  Link to TenCate Outdoor Fabrics
 • Energie en Grondstoffenfabriek

  Omdat wij, in analogie met de sustainable development goals van de VN, de “wereld een betere plek” willen maken. En wij als ondernemende overheid daarvoor een zo groot mogelijke waarde willen leveren.

  Link to Energie en Grondstoffenfabriek
 • Aquaminerals

  Vandaag de dag is onze missie veel breder dan het ‘ontzorgen’ van 25 jaar geleden. We zetten ons actief in om economische en duurzaamheidswaarde te creëren voor grondstoffen uit de hele watercyclus. Reststoffen zien we allang niet meer als probleem. Integendeel, de meeste stoffen vinden inmiddels hun weg naar functionele en vaak hoogwaardige toepassingen. Ze leveren veelal geld op en dragen bij aan een beter milieu. In ons inspiratieboekje zie je welke toepassingen er inmiddels allemaal al zijn. En natuurlijk blijven we volop onderzoek doen naar het ontwikkelen van nieuwe ketens.

  Link to Aquaminerals
 • Ecoplex

  Mooie rechte stammen, kwastvrij hout, licht van kleur en gewicht. De stammen worden met zorg gesorteerd voor het gebruik. Alleen de mooiste en zuiverste stammen worden dun geschild en zijn geschikt voor de topkwaliteit van het Ecoplex. Het resultaat is een constante kwaliteit, een fijne laagopbouw en een prettig te verwerken plaat. Ervaar de mogelijkheden van Ecoplex.

  Link to Ecoplex
 • De Wit ≠ Weisman Link to De Wit ≠ Weisman
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
 • CLICKNL

  De creatieve industrie is een aanjager van innovatie. Ze levert mensgerichte oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Om die impact te kunnen blijven leveren, wil CLICKNL, TKI van de topsector Creatieve Industrie, de kennisbasis van de creatieve professional vergroten. Daarmee versterken ze de sector, en het innovatievermogen van Nederland.

  Link to CLICKNL
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube